NASA a descoperit cele mai ciudate planete: au densitatea vatei de zahăr

de: Teodora Tudosie
20 12. 2019
Flickr / Spencer Tweedy

Cercetătorii NASA descoperă lucruri noi în fiecare zi, iar acum au observat o categorie de planete cu totul și cu totul nouă.

Oamenii de știință au confirmat existența în Univers a unei noi clase de planete. Le-au numit pe acestea „super-puffs”, iar motivul este unul destul de neobișnuit: cercetătorii cred că aceste planete se umflă din cauza atmosferelor lor alcătuite din hidrogen și heliu. Astfel, din acest motiv planetele sunt aproape la fel de mari ca Jupiter, însă masa lor e de 100 de ori mai mică.

Cea mai interesantă parte e că acestea au densitatea vatei de zahăr.

Până acum, astronomii știau de existența a trei categorii de planete: planete terestre precum Pământul, giganți de gheață precum Neptul și giganți gazoși precum Jupiter.

Acum, aceștia au confirmat faptul că cel puțin trei exoplanete se încadrează într-o categorie cu totul nouă, cea de super-puffs. Acestea se rotesc în jurul unei stele asemănătoare soarelui, la 2.600 de ani lumină.

Grupul de planete a fost descoperit anterior, în 2012, cu ajutorul telescopului spațial Kepler. Mai târziu puțin, în 2014, astronomii și-au dat seama cât de ușoare erau, de fapt, aceste planete.

Ce arată noile descoperiri NASA

Pentru a le cerceta mai bine, astronomii au folosit acum telescopul Hubble. Mai specific, au utilizat lentila cu infraroșu a telescopului spațial pentru a observa lumina de la stele care trecea prin atmosferele planetelor. Prin măsurarea intensității luminii, au putut determina care substanțe chimice compun atmosfera planetelor. Totuși, norii deși le-au împiedicat vizibilitatea. Spre surpriza lor, și-au dat seama că norii nu sunt alcătuiți din apă, ci din cristale de sare și metan.

Asta ar putea însemna că planetele sunt similare cu Titan, luna lui Saturn. Sub acest metan, gaze mai ușoare, cum ar fi hidrogenul și heliul, ar putea agita atmosfera planetelor și le-ar face să se umfle.

Cel mai probabil, vom reuși să aflăm mai multe despre aceste planete cu James Webb Space Telescope, telescopul gigant pe care NASA urmează să-l lanseze pe 30 martie 2021.